مزایای نورپردازی بیمارستان با لامپ‌ LED

لامپ LED در نورپردازی بیمارستانی. تا جایی که به‌خاطر داریم، بیمارستان‌ها و وسایل درمانی و سلامت از لامپ‌های رشته‌ای و فلورسنت برای روشنایی اتاق بیماران، دفاتر، راهروها، سرویس‌های بهداشتی و… استفاده می‌کردند.
این نورها به‌خاطر خروجی، هزینه و موجودبودنشان همیشه انتخاب اول بودند. ما در شرکت صنایع تولیدی رادویرانور بر این باوریم آنچه که مدیران بیمارستان‌ها از آن آگاهی ندارند این است که نورهای فلورسنت و رشته‌ای قابل اتکا نیستند و تأثیرات زیادی بر سلامت بیماران می‌گذارند. در بحث نورپردازی بیمارستان، لامپ‌های LED بنا به دلایل بسیاری بهترین جایگزین هستند.


نورهای LED در طیف‌های متعددی از رنگ سفید دردسترس هستند. این طیف‌ها را به‌عنوان درجه‌ی حرارت‌های رنگی همسان، لامپ (CCT/ Correlated color temperature) می‌نامیم. CCT با کلوین اندازه‌گیری می‌شود که شبیه به درجه‌های سلسیوس است.
درجه‌حرارت‌های متفاوت در مقیاس کلوین نشانگر رنگ‌های متفاوتی است. برای مثال، نور ۲۰۰۰K-۳۵۰۰K را که بیشتر نارنجی/زرد می‌نامند، اولترا گرم یا سفید گرم می‌نامند و اگر درجه‌ی حرارت به کلوین افزایش یابد، رنگ آن بیشتر به طیف سفید کاغذی گرایش پیدا می‌کند که آن را طبیعی یا سفید خنثی می‌نامند (۳۵۰۰K-۵۰۰۰K). سرانجام اینکه طیف دیگری به نام سفیدآبی وجود دارد که آن را سفید خنک می‌نامند (۵۱۰۰K-۲۰۰۰۰K).

راسا
راسا

در طول روز، نور از رنگ سفید گرم در طلوع، به سفید طبیعی و سپس به سفید خنک در بعد از ظهر تغییر حالت می‌دهد و در آخر به سفید طبیعی و در غروب به سفید اولترا گرم درمی‌آید. بدن ما به این چرخه‌ی نوری عادت کرده است.
نورهای تصنعی که از چرخه‌ی نور طبیعی پیروی نمی‌کنند، باعث بی‌نظمی در ریتم بدن ما می‌شوند. مؤسسه‌ی ملی علوم پزشکی اعلام می‌کند که «ریتم بدن به تغییرات فیزیکی و ذهنی و رفتاری‌ای گفته می‌شود که یک چرخه‌ی ۲۴ساعته را دنبال می‌کنند و در محیط یک ارگان، به نور و تاریکی واکنش نشان می‌دهند.»


طبق گفته‌ی سایت healthybuildingscience: «انواع مختلف نور موجب بروز تأثیرات فیزیولوژیکی متفاوتی می‌شود. نور آبی/سفید که معمولاً یک نور میان‌روزی است، ملاتونین را سرکوب می‌کند و سروتونین را افزایش می‌دهد. این نور برای فعالیت بسیار مناسب است. برعکس آن، نور نارنجی/قرمز ملاتونین را در بدن افزایش می‌دهد تا فرد آماده‌‌ی خواب شود. اگر همه‌چیز در توازن باشد، بدن دوپامین، سروتونین، کورتیزول و ملاتونین را در حجم‌های مناسبی، در زمان مناسبی از روز منتشر می‌کند». محققان متعددی دریافته‌اند زمان‌هایی که ریتم روزانه به‌هم می‌خورد، مواردی همچون اختلال در خواب و بیماری اتفاق می‌افتد.